Oorzaken vrijetijdsziekte Naar de oorzaken van vrijetijdsziekte is in 2003 onderzoek gedaan door hoogleraar Ad Vingerhoets van Tilburg University. Tijdens zijn onderzoek vond hij een aantal verklaringen, waarvan ik er in het bijzonder twee wil uitpakken die ik veelvuldig terug zie en hoor in de praktijk. Stress Een mogelijke verklaring is dat je moeite hebt met de omschakeling van werk naar vrije tijd. Bijvoorbeeld doordat je in de periode voorafgaand aan je vakantie veel stress hebt ervaren doordat:
Ook kan het zijn dat je weinig plezier beleeft aan wat je doet in je vrije tijd waardoor je stress ervaart. Mogelijk ervaar je activiteiten als verjaardagen, winkelen, familie uitjes, met je kinderen naar sportwedstrijden als een verplichting. En omdat jij jezelf oplegt dat je mee moet, kan dit verplichte karakter stress veroorzaken. En wanneer je ziek bent, kom je onder die verplichtingen uit. En dat kan leiden tot conditionering: je wordt ziek zodra je vrij bent. Meer bewust van je lichaam Heb je een druk en hectisch bestaan, dan kan je lichamelijke pijnklachten en vermoeidheid niet opmerken. Zodra je vrij bent, voel je ineens de moeheid, pijntjes en symptomen wel. Het bewuster waarnemen van lichaamssignalen als de druk opeens wegvalt is een andere genoemde verklaring. Daarbij valt het mij op in de praktijk dat die signalen vervolgens als ‘lastig’ worden ervaren. Men gaat de signalen negeren of onderdrukken door bijvoorbeeld medicatie. Terwijl luisteren naar je lichaam cruciaal is. Het heeft je zoveel te vertellen! Pak de oorzaak àchter de oorzaak aan Welke symptomen of klachten je ook ervaart, het is een uitnodiging om te zoeken naar balans in je leven. Praktische tips als:
De ware oorzaak àchter de stress of achter lichaamssignalen wordt namelijk niet aangepakt. Want wat maakt nu daadwerkelijk dat jij:
Dáár ligt namelijk de key! En nergens anders. Zou het zo kunnen zijn dat je bang bent niet goed genoeg te zijn of dat je collega’s boos op je zijn als je het jouw werk niet netjes achterlaat? Krijg inzicht in jouw gedachten en emoties! Overtuigingen en emoties houden jou op je plek. Dus kijk nog eens naar bovenstaande. Is dat wat jij denkt, voelt en ervaart? Ongeveer 10% van ons gedrag en handelen is bewust en zichtbaar. Dat is wat we zien. Aan de buitenkant. Kennis, vaardigheden, uiterlijke kenmerken. Dit betekent dat 90% van wat jij doet, zegt, ervaart en voelt op onbewust niveau plaatsvindt. Wow! Dan ligt er nog een schat aan mogelijkheden onder wat jij verborgen hebt. Is het niet gewoon jouw recht, jouw geboorterecht, om al wat je tegenkomt op jouw levenspad te zien als uitnodiging voor persoonlijke groei en ont-wikkeling? Zodat jij het gewoon heel leuk mag hebben met jezelf, met anderen en de wereld om jou heen? Juist door te voelen? Je gedachten, emoties en handelingen te observeren? Te kijken wat er in jou leeft, wat gehoord, gezien en gevoeld wil worden? Door de signalen van je lichaam serieus te nemen? Rust te nemen voor jezelf? Aandacht te schenken aan jezelf? Ruimte en tijd te nemen voor jezelf? Zodat jij vanuit ontspanning, rust en balans jouw vrije tijd in stapt? Zie jouw klacht als kans
Ik gun jou een gezonde geest en vitaal lichaam. Heb jij met regelmaat last van algehele malaise tijdens het weekend, als je een paar extra vrije dagen hebt of tijdens de vakantie? Wil jij de energie weer laten stromen? Ik ontmoet je graag! Mooie zomer gewenst! Wanneer lichaam en geest uit balans zijn, kan zich dit uiten in een vorm van fysieke-, emotionele-, psychische-, sociale-, relationele-, seksuele- en/of chronische klachten. Het blijft belangrijk om met gezond verstand naar een klacht te kijken. Het kan noodzakelijk zijn om medisch onderzoek/behandeling te laten doen. Er is echter ook een categorie klachten die door bewustzijn en in een transformatieproces kan worden opgelost. Door te kijken naar de onderliggende oorsprong en dáár de aandacht op te leggen.
2 Comments
Rob Baanstra
28/12/2022 12:03:47
Met veel interesse heb ik uw artikel gelezen. Ik zou graag eens verder met u van gedachten willen wisselen. Wat u beschrijft is namelijk erg van mij op toepassing. Maar tussen ietsxweten en ergens verandering in aanbrengen zit een wereld van verschil.
Reply
Beste Rob,
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
AuteurIn haar werk als lichaamsgericht en energetisch therapeut en als complementair zorgverlener in de wijk schrijft Miranda over het belang van voelen, aandacht & contact bij angst, onrust en spanning. Categorieën
Alles
Archieven
Juni 2024
|